despre noi


Octombrie, 2009: Restaurantul High Life, Bucuresti
Prima intalnire a grupului TerrAna

Cine suntem

Terrana reuneste un grup de oameni cu interese ne-conventionale, cu o minte ascutita si o cultura cat mai vasta,

  • suficienti de “copii” (deschisi) incit sa invete permanent, fara sa li se para asta o rusine ci din contra, un motiv de mindrie;
  • suficienti de “maturi” incit sa-si fi construit o scara de valori care depaseste paradigma “oficiala” privind viata in toate aspectele ei
  • suficient de curajosi incit sa creada ca pot sa-si redefineasca lumea (interioara, cit si exterioara) pe baza unor criterii proprii si suficient de fermi incit s-o faca.

“Terranul” ideal este vegetarian convins, cult, autodidact, curios, ii place sa invete si sa se reinventeze permanent, spiritual dar nu religios, tehnico-stiintific orientat, anti-sistem, inventiv, capabil, competent, nu se supune autoritatii, se iubeste si e mindru de el, in consecinta e sincer – in primul rind cu el insusi, ceea ce-i permite sa vada si sa afirme adevaruri pe care majoritatea prefera sa le ignore pentru ca-i deranjeaza.

GRUPUL DE INITIATIVA 2009. Ce vroiam

Sa ne retragem din sistemul politico-socio-economic actual si sa ne proiectam mediul de viata in perfecta armonie cu natura.

Sa interactionam respectand cateva principii simple de viata – fara reguli, fara constrangeri, fara planificari, fara ierarhii, doar prin intelegere si in deplina libertate.

Sa ne proiectam si sa ne construim locuintele care sa ne reprezinte, preferabil din materiale naturale
Sa folosim energii alternative, libere de taxe
Sa utilizam permacultura pentru producerea hranei
Sa cream in final o comunitate complet independenta de societate, capabila sa se autosustina

CODUL BUNELOR MANIERE in micul nostru univers:
Sa comunicam intotdeauna cu sinceritate
Sa ne hranim cu produse vegetale, predominant hrana vie
Sa respectam libertatea personala si orice forma de viata
Sa actionam cu iubire, intelegere si compasiune
Sa contribuim la dezvoltarea comunitatii, la intelegerea si raspandirea unui stil de viata natural

In 2011 am reusit sa cumparam un teren in apropiere de Baia Mare, in Maramures, in zona Copalnicului. Aici incepem sa traim acest stil de viata despre care pana atunci doar am vorbit.

Ne dorim…

sa fie tot mai multe astfel de locatii,
ca si comunitatile din satele si orasele Romaniei sa adopte, incet, incet (ca ardelenii), tranzitia spre un alt fel de viata.

Intrebari frecvente (faq):

Sinteti “patrioti” ?
Preferam o viziune globala uneia nationaliste. Faptul ca au fost trasate dungi cu creionul pe o harta nu trebuie sa ne faca sa luam in serios CONVENTIILE numite “tari”. Suntem cu totii copii ai pamantului.

V-ati gindit sa dezvoltati asta intr-o “afacere” ?
Acest tip de gindire vine din acceptarea premiselor unei “economii”. Realitatea tehnologica a zilelor noastre face insa ca acest model sa fie “depasit”. Imunitatea la nevoia de “bani” nu se poate “vinde”.

Cum o sa tratati problema “autoritatilor”/”legii” ?
Intr-o republica (cum e tara noastra), suveranitatea rezida in cetatean, luat ca individ (nu in colectiv). Le vom permite deci, ANGAJATILOR nostri sa ne SERVEASCA (ca de asta ii platim) doar in masura in care dorim serviciile lor.

Sinteti constienti de “legile fizicii” ?
“Legile fizicii”, sint doar un MODEL despre lume – o “harta”. Harta nu e teritoriul. A “incalca” ceea ce unii numesc “legi” nu este nici imposibil, nici fara precedent – mai exact, TOATA evolutia stiintifica este doar o constanta succesiune de astfel de “incalcari”.

Nu credeti ca sinteti un pic prea “extremisti” ?
Credem ca “moderatia” este scuza cea mai frecventa pentru MEDIOCRITATE.

Credeti in “teoria conspiratiei” ?
Alternativa este teoria COINCIDENTEI. Daca a fi conspirationist este paranoia, a crede ca oamenii care au un anumit nivel de putere NU isi urmaresc interesele EVIDENTE este o naivitate.

Vreau si eu

Daca te regasesti in aceste principii si vrei sa te alaturi, te invitam in miscarea TerrAnei, in forumul TerrAnei sau in grupul de discutii pe teme de permacultura din Yahoo.

0 Comments